Bilder fra messa

Her er noen bilder fra Potato Scandinavia 2017:
Alle bilder: Bedre Gardsdrift.

Thorvald til tjeneste
Kristine Skattum og Erik Solberg fra Saga Robotics og NMBU hadde med seg roboten Thorvald til Grinder gård. Thorvald har vært testet i et forsøk hos en jordbærbonde i Sylling i år, hvor roboten har bekjempet meldugg ved hjelp av UV-belysning. Forsøket har vært så vellykket at Saga Robotics nå skal tilby tjenesten kommersielt fra neste år. Pris på tjenesten er ikke fastsatt ennå.

Frodig forsøksfelt
Norsk Landbruksrådgiving (NLR) er en av tre arrangører av Potato Scandinavia 2017. De sørget for et rikholdig forsøksfelt med intet mindre enn 24 forskjellige potetsorter. Her ser du tre nyere sorter: Cerisa (delikatessepotet), Carolus (konsumsort for lagring) og Taurus (chipssort). I tillegg til at de holdt foredrag i forsøksfeltet, viste NLR fram måleutstyr for nitrogenmåling i potet (omtalt i BG 06/17)

Vakte interesse og nysgjerrighet
Maskindemoene rullet og gikk store deler av dagen. Særlig bedfresene med drillformer fra Grimme og AVR fikk en del oppmerksomhet. Denne type fres er vanlig på den flate, relativt steinfrie jorda i Solør. Innlandsklimaet i Hedmark gjør at det er gunstig å forme fåra allerede før setting. På den måten blir overflata større og tar opp mer solvarme, slik at jorda blir fortere varm nok til setting. I tidligpotetfylket Agder, der potetene gjerne kommer i jorda allerede rundt påsketider, er slike freser med drillformer tydeligvis ikke like vanlige. I alle fall vakte de noe mer forundring hos bønder fra denne kanten av landet.

Grimme
AVR

Folksomt
Det ble folksomt utover dagen. Her fra forsøksfeltet og maskindemo.

Demonstrasjon
Dagens store høydepunkt for mange var demonstrasjonen av potetopptagere fra Grimme og AVR.

Traktorcross
Traktorcross var også til stede på Potato Scandinavia. De hadde egen stand ved maskinfeltet og kjørte traktorcross-demoer så svartrøyken sto etter. Traktorcross ble startet av Grue bondelag i 2010, men har siden blitt en egen klubb. Arrangementet Traktorcross på Kirkenær har blitt en årviss begivenhet som trekker traktorinteresserte fra fjern og nær.


Fornøyde utstillere
En av ustillerne på messa, Eiksenteret Kløfta, laget denne videosnutten i forkant av messa:

Lagre

Lagre

Lagre